26.5.08

RFID märgistab meie pagasit - kas Orwell tuleb?

Boingboing tekitas äreva teema, et nüüd nad jälgivad meid RFID elementide abil, mis lennujaamas pagasi külge kleebitakse (originaalpostitus siin). Kas siis muretsemiseks on põhjust?

Vaatasin ka oma pagasilipikut ja oh õudust - seal oligi RFID element sees. Mis nüüd saab?

Tegelikult hakkab pagas nüüd hoopis kiiremini liikuma ja kaob vähem ära. Paranoiliste kodanike hirm aga on seotud sellega, et kui avalikesse kohtadesse paneb "Suur Vend" üles piisavalt palju RFID elementide lugejaid, siis on sind võimalik sinu koti raadio teel loetava elemendi abil jälitada ja teada saada, kus sa asud, justnagu sulle oleks GPS külge pandud. Õnneks ei sisalda RFID mingit isiklikku infot, vaid on üks kood, nagu triipkood, kuid selline, mida saab kümnete meetrite kauguselt ilma silmsideta raadio teel lugeda. Selle koodi ja kotiomaniku kokkuviimiseks peab ligi pääsema lennusüsteemide andmebaasidele, muidu pole sellest koodist kasu. Lennukis aga piisab korraks skänner sisse lülitada, et teada saada, kas kõigi reisijate pagas ikka on trümmis või kas ei ole seal äkki mõnda vale kotti. Tohutu ajakokkuhoid.

Tegelikult võiks RFID pista ka näiteks lennuki pardakaartidesse, et kui keegi eksleb lennujaamas ja õigest kohast mööda tormab või veel hullem - RFID elemendiga pardakaart on juba pikemat aega püsinud õlleleti lähedal, siis mahe hääl ootesaali valjuhääldist teatab, et kodanik see-ja-see, pöörake ümber või lõpetage jook ja kiirustage oma õigesse terminaali, teie lennuk juba väljub. Tegelikult see võib natuke kõhe küll olla...

See tume kahe kastikese kujuline triip tavalise triipkoodi taga ongi siis see Orwellilik jälitusseade, mida mõned nüüd kardavad, hea kohe saada kinnitust rahvusvahelise meedia uudistele otse oma koti küljest:

w-RFID

:)

Kommentaare ei ole: