2.1.08

Vahetame kaarte

Sattusin Internetis ühele huvitavale kaardile - Lasnamägi aastal 1979. Väga seff. Enam ei mäleta, kust ma selle laadisin. Aga just sel ajal me kolisime Lasnamäele. Kooli esimeste klasside ajal käsitsi kaardistatud karjäärid ja militaarobjektid paistavad sellel sõjaväe kaardil ilusti olemas, aga kartograafi täpsema silmaga joonistatuna. Sellised:

Foto NAGI's: w-tallinn-1979

Vasakul olev karjäär oli kooli esimestes klassides hea parvetamiskoht. Ja sinna kaldale ehitati ka kivist ja puust onne. Ja lasti parvesid põhja. Ja lammutati onne ära. Paremal, esimesest (ja teisest) mikrorajoonist edasi aga laius mingi sõjaväelennuvälja moodi objekt, kus vedeles muu hulgas ka mahajäetud lennukironte. Jälle hea koht turnimiseks. Tumedam ala praeguse Lasnamäe kohal edasi itta oli Tondiraba, mille ääres olid betoonist varjendid. Edasi kaugemale me ei läinud, ja hiljem juba ehitati see kõik Lasnamäe maju täis.

Nüüd aga uuemate kaartide juurde. Viimasel aastavahetuse-ringituuritamisel selgus, et ootamatute kõrvalepõigetega pole pihuarvuti GPS-programmiga Noni GPS Plot mitte just iga kord võimalik head kaarti taustaks panna. Ikka sellepärast, et kodune kalibreerimistöö tegemata. Saab muidugi ka kohapeal kalibreerida ja saab ka üldisemate kaartidega, mis sama täpsed kui maanteeatlas, aga sellepärast võiks ju asjaosalised neid väheke täpsemaid kaarte jagada :) Näiteks nii, et üks kaart sulle, teine mulle, nagu margikogujad. Oleks vaeva kohe poole vähem.

Mul on hetkel mälukaardil kalibreerituna Oziexploreri formaadis (Noni GPS Plot sööb neid) Käsmu-Vergi, Lääne-Virumaa, Pirita, Tallinna kesklinn, Tallinn suuremalt (kõik maanteedeatlase täpsusega), Tallinn ja ümbrus (Google Mapsist), Palmse (täpne orienteerumiskaart) ja kalibreerimata orienteerumiskaartidest veel Aegna, Naissaar, Aegviidu-Nelijärve, Endla, Männiku (Tallinn-Saku), Põhja-Kõrvemaa, Nõmme, Pakri saared. Suur kogu Eesti kaart oleks muidugi ka võimas, näiteks maa-ameti aluskaardist kokkupanduna. Äkki peaks mõne järgmise puhkuse ajal kleepima hakkama.

Kalibreerimiseks sobib tasuta eMapZone (http://phgiraud.free.fr/), mis lisaks Oziexploreri formaatidele teeb muidki häid asju: ekspordib träkke vektorkujule või koostab teekonna HTMLis või joonena kaardil. kalibreerib ka rohkem kui kahe punktiga või ka ainult koordinaat-telgede järgi.

Käsmu-Vergi kaart näiteks oli GPSi näidu alla pandud Oandus kopraraja träkkimisel, Google Mapsis on see koht küll suhteliselt tühi:


View Larger Map

Noni GPS Plot muide tuli vahepeal ka uue versiooniga välja, uuemal on ilusam satelliitide näitamise ekraan ja kompass ka nüüd olemas, lisaks üht-teist kõpitsetud ka muudes menüüdes. Lähemalt vaata siit.

Ekraanipildi tegemise tarkvara sai ka Freeware vastu vahetatud, kuna eelmine tarklvara teatas nüüd, et prooviperiood on läbi. Proovida võib lihtsat asja - seda.

Foto NAGI's: w-sshot005 Foto NAGI's: w-sshot004
Foto NAGI's: w-sshot006 Foto NAGI's: w-sshot003

 

 

Kommentaare ei ole: