11.2.08

Jussi järvi träkkimast ja matkamast

Kuna Looduse Aasta Foto ettevalmistused olid tehtud ja ilm kiskus ka kevadiseks (kuigi sadas), mõtlesime kuhugi Kõrvemaale minna. Jussi järved, kunagi leierdatud koht, polnud aga seltskonna jaoks viimastel aastatel just kuigi tihti nähtud. Sinna siis sõitsimegi.

Kõigepealt tahtsime Aegviidu RMK-st võtta korralikuma paberkaardi, aga see oli nagu alati kinni. Siis kihutasime nagu lehmad libedal jääl Venemäele - teel oli kas libe jää või veel libedam läbivajuv pori. Tohutud lombid ka.

Vaatamata tihedale udule, tibutavale uduvihmale ja hämarusele südapäeval oli parklas veel inimesi. Lasime neil ära minna ja asusime ise ka järvede poole teele.

Jussi suurel lagendikul on vahepeal "suveniire" vähemaks jäänud. Suuri pommikesti enam eriti ei esine, väiksemaid on korjatud väikestesse hunnikutesse.

Järvedest esimene oli Mustjärv - jääs. Kandis ka. Väikseim, aga huvitava kujuga. Järgmiseni tuleb märke jälgida - Väinjärve ääres on kaks katusealust lauda ja kaks grillimiskohta. Sealt läheb tee otse edasi Valgejõeni. Väga kehv tee. Lõpeb kunagise tankisilla juures, kust enam niisama lihtsalt üle ei saa.

matkarada aga suundub Väinjärve tagant suurima järveni - Suurjärveni. Koprad armastavad seda järve - ju siis suurushullustus. Kahe järve vahel käib kanal, aga sildapidi saab üle.

Piki Pikkjärve idakaldal olevat küngast (Google Earthi andmetel ulatub see peeaaegu 100 meetri kõrgusele merepinnast) saab lõunas oleva Kõverjärveni välja. Jälle järsud kaldad ja mudane laskumine. Kõverjärve lõunakaldal on rabaradadele tüüpiliselt laudtee. Ja tagasi Linajärve juurde jõudes (siis on ring järvistus tehtud) võib peaaegu alati inimesi leida - see on kõige populaarsem järv.

Autoni jõudsime enne pimedat.

Jussi matkarajast sai tehtud ka lihtne Wherigo mäng, õigemini virtuaalgiid - alustad parklast ja liigud "kontrollpunktidesse" - nii paljudesse kui ise tahad. Iga kontrollpunkti kohta on jutt ja kui see on välja valitud, näitab pildi ja teksti kohal noolt ja kaugust vaatamisväärsuseni. Mängida saab pihuarvutiga, millel GPS (sisemine või mooduliga) ja laaditud Wherigo Player või Garmin Colorado GPSidega, millele peab sisse laadima vaid mängufaili. Siin need failid on:

Pühapäevase ilmaga sai kiruda pihuarvuti GPSi, mis 1,5 MB Kõrvemaa topogaarfilise kaardi jooksutamisel satelliidid pidevalt ära kaotas ja joonistas träki, mis ulatus Helsingist Põlvani - läbitud kilomeetreid pakkus ta mitusada! Samal ajal sai uus Garmin Colorado pildi isegi kotis kätte ja joonistas alloleva träki. Seega uus spets-riist on halbades oludes ikka kõvasti pihuarvuti GPSist üle, parema ilmaga on nad jah täpsed kõik. Pihuarvutiga võib aga paksus metsas träkkimisega hätta jääda, taskust välja võttes ta "ujub" sadade kilomeetrite kauguselt lõpuks ikka kohale. Aga nii suurt eksimust, et vahepeal Helsingi tänavad ekraanile ilmusid, polegi varem näinud. Qualcommi GPS kiip vs Mediatek võitluses kehva ja üliuduse ilmaga on võit selgelt Mediateki (Garmini) käes.

Pildil meie "õige" GPS-träkk:


View Larger Map

LISA 12.02: Nüüd on esimene Eesti Wherigo mäng koos mõnede parandustega (ehk siis ver 1.2) ka Wherigo lehel üleval: ametlikult, saab peale mängimist logida ja puha.

Kommentaare ei ole: