13.2.08

Ameeriklased silmitsi ID-kaardiga

Meil on ID-kaardi kohustuslikkus juba vana asi. USA-s aga käivad sel teemal veel kõvad sõnasõjad. Ka kaks presidendikandidaati - Obama ja Clinton on selle suhtes kahtlusi avaldanud, kolmas aga pooldab. 11. mail peavad kõik osariigid ühtse ID-kaardi omaks võtma, muidu võib juhtuda, et ilma nendeta ei pääse enam lennukile ega valitsusasutustesse. Seni on läbi aetud osariikide poolt välja antud juhulubadega, millel ei pea ka pilti alati olema, kui usulised tõekspidamised endast pilti teha ei luba. Passid on üksikutel, kes kaugemale välismaale reisivad.

Real ID kohta tegi intervjuu Cnet. Kõige rohkem paneb neid muretsema privaatsus. Baaris võib baarmen 2D vöötkoodi lugejaga lugeda ka omaniku koduse aadressi ja sinna hiljem spämmi saata. Isiklik info ei ole siiski kaardil RFID-na, nagu esialgu plaaniti, vaid 2D vöötkoodina. Seega saab lugeda vaid kaarti näidates. RFID-kaartide puhul oli turvaekspertide kisa nii suur, et see variant jäeti ära. Siis oleks saanud ka rahakottide vahel olevaid ID-kaarte eemalt raadio teel lugeda, ehkki mingi turva seal nagu oli, aga see murti ruttu.

Meil on ID kaart saanud nii tähtsaks ja turvaliseks, et varsti ei saa selleta ka e-panka minna. 14. veebruarist tuleb Hansapangas ülekanded kinnitada digiallkirjaga (otsi PIN2 välja), 2. maist aga väheneb paroolikaartidega tehtavate ülekannete limiit 5000 kroonini.

Huvitav, millal veelgi ebaturvalisema krediitkaardi limiidid koomale tõmmatakse? Seal pole ju PIN-i ega paroolikaartigi vaja, lihtsalt tõmmis kaardist ja ongi kuritegudeks kõik valmis.

Pildil: kinnitus, et Homeland Security on koti läbi vaadanud (ja see ei seisa enam kinni).

Foto NAGI's: US Homeland Security

Kommentaare ei ole: