20.8.08

20 aastat tagasi: ERSP, KGB ja spioonifotod

Olime siis 16-aastased. Öölaulupeol käisime ka. Kirjanik Aarne ja lauluisa pojapoja Andrega tegime kah väikese noorteorganisatsiooni looduse ja sõnavabaduse kaitseks. Sattusime sellega kohe ka KGBsse ülekuulamisele, kuna olime vahetanud kirju tolle aja ERSP vabadusvõitlejate Lagle Pareki ja Mait Raunaga, andsime välja ajalehte (paljundasime fotosuurendiga fotopaberile) jne. Imekombel on mõned selle aja ürikud veel alles.

Aarne1

Kirjanik Rubenil juba 20 aastat tagasi sulg jooksis.

...sest aeg jookseb läbi meie käte nagu õlu läbi suumulgu ja teda peatada ei saa

No mis sa kostad :)

1. novembril 1988 kell 15:00 helistas aga keegi "komsomolikomiteest" ja nõudis 15:45-ks kiiresti kohaleilmumist Pikk tn 73. Nahkpintsakus mees ajas mingit hägust juttu komsomolikomiteest ja toonitas, et see pole tähtis kust ta on ja nõudis, mida me teame ERSPst, SI-st ja teistest noorteliikumistest. Ja et see pole tegelikult ülekuulamine.

Enne järgmist kohtumist, millele nõuti kohaleilmumist Tartus, arutasime Vanemuise teatri taga KGB maja ees, mida me siis onule kokku valetame, kuid ootamatult oli seesama onu platsis ja ilmselt kuulis, mis me rääkisime, igatahes enam ta meiega kohtuda ei tahtnud ja kadus oma oranzhi Moskvitshiga kummide vilinal maja eest minema.

Võtsime siis julguse kokku ja läksime pildistasime salapärast maja Pikk tn 73. Vahele ei jäänud ja spioonidena ka enam kinni ei võetud.

Pikk72

Kommentaare ei ole: