18.6.08

Rända Google Earthiga, säästa bensiini

Greengate avaldas mu loo sellest, kuidas kasvavate bensiinihindadega saaks odavalt maailma näha. Selline lugu siis:

Las vegasest Surmaorgu

Äsja jõudis USAs bensiiniliiter 11 kroonini ja meil on peagi käes 20 krooni piir. Kuhu sellise kalli kütusega ikka enam reisida... õnneks ei peagi fossiilset kütust iga kord kulutama, infoühiskond ja veeb on andnud meile kogu maailma vaatamisväärsuste info koju kätte, kirjutab Kaido Einama portaalist Reisijutud.com.

Tripp Las Vegasest Surmaorgu
Google Earth on näiteks hea asi ära käimaks seal, kuhu oma jalaga ei satu. Reisijututuba alustaski ühel vihmasel juuni nädalavahetusel reise maailma huvitavatesse paikadesse Google Earthi abiga - kus on nii asukohaga seotud pilte vaatamisväärsustest (vt www.panoramio.com ), info paikade ajaloo kohta (vt www.wikipedia.org ) ja muidugi ka igasuguste atraktsioonide ja majutuse-toitlustuse kohta.
Area 51 suunas
Las Vegasest Surmaorgu reisimarsruut sai valitud sellepärast, et hiljuti jäi ajapuudusel see reis in real life ehk päris-elus tegemata ja nüüd oli hea võimalus see reis virtuaalselt ikkagi ära teha.

Surmaorgu pääseb põhja suunas Las Vegasest väljudes ja hoides Route 95 peale. Otse üles läheb pikk tee salajasse lennuväebaasi Area 51, kuid see ei sisalda lihtsureliku jaoks muud kui põnevaid silte mägedes, mis keelavad edasi minna.

Kõigepealt muidugi algab linnast väljas kohe Mojave kõrb - üks maailma kuivemaid paiku. Google Earthis on maanteel ja ääres sinised mummud – kohapeal tehtud asukohaga seotud pildid. Ja mis me neilt näeme: kõrb. Kivikõrb tundub olevat, mäed on pildil ja muidugi ka USAle iseloomulikult golfiväljak keset kõrbe lokkavas roheluses. Route 95 ehk North Rancho Drive aga jätkub tühjuses ja peagi saabub keset kõrbe ootamatu linnakene - High Desert State Prison koos Southern Desert Correction Centeriga. Vanglale geniaalne asukoht - kui ümberringi on kõrb, +45 kraadi sooja ja tühi väli, kuhu sa ikka põgened. Vähemalt kanistri veega peab kaasa võtma. Ja kõik on lage, üksikud tääkliiliad pakuvad vaid varju. Asukohaga seotud Wikipedia artiklid räägivad veidi ka nendest asutustest.
Järgmisena kerkib keset kõrbe väike asula - Indian Springs, mida Route 95 läbib. Jällegi karm asula - US Air Force´i lennuväebaas. Wikipedia lingilt selgub, et tegemist on ühe põhilisema terrorismivastase võitluse tugipunktiga, kust lendab igapäevaselt ka mehitamata lennukeid Afganistani ja Iraaki.
Sellega aga asi ei piirdu - mõned miilid edasi asub järgmine lennuväli - Desert Rock, mis teenindab lähedalasuvat, 1954. aastal rajatud Mercury linna. See on veelgi karmim koht - tuumauuringute keskus, nagu Wikipedia pajatab kaardil klikkides, kus uuritakse tuumaplahvatuse tekitatud pilvi. Pommid ise aga lõhkevad veel rohkem põhja pool, Nevada Test Site´il.
Surmaorgu peab pöörama väikesest raudteelinnakesest Beattyst (valime kaardil väikese ringi, et tagasitulles saaks Surmaorgu pikemalt läbida, mitte ainult korraks sisse põigata). Beatty on Wikipedia andmetel umbes sajand tagasi kaevandusasulaid teenindanud raudteesõlm. Pöörates maantee nr 374 peale (vasakule) jätkub reis mägises ja aina kuivemas kõrbes, seletavad asukohaga seotud artiklid.
Otsetee Surmaorgu

Satelliidipildil teest paremal paistvad sakiliseks kaevatud mäed on Rhyolite´i kullakaevandused - maksab sisse põigata, sest linn on Google Earthis turistipiltide mummukesi täis pikitud. Tegemist on surnud linnaga - 1904. aastal alanud kullapalavikus pressiti õnne otsima ka siia maailma kõige põrgulikumasse kohta. Varemed, Metsiku Lääne stiilis ehitised, kõik hüljatud juba ammu.

Edasi leiame Saharat meenutavad liivadüünid, haruldase objektina on pildistatud Panoramio galeriisse ka Surmaorus väntav jalgrattur, sest autost väljas käiakse siin vaid lühiajaliselt. Liiga kuum on.

Furnace Creek Campground ongi meie sihtpunkt Surmaorus. Kes soovib, saab ka telkida maailma kuumimal pannil... ja ilmselt ka sügavaimal, sest telgivaiad saab maasse lüüa 190 jalga allpool merepinda.

Furnace Creek on Surmaoru rahvuspargi keskus ja seal elab alaliselt ca 30 inimest. 10. juulil 1913 registreeriti seal maailma kõigi aegade kõrgeim temperatuur: +56,7 kraadi. Kohalikest asunikest enamuse moodustavad põlised timbisha indiaanlased.
Zabriskie Point

Peale Furnace Creeki tuleb hoida route 190 peale - see viib Zabriskie Pointi. Veel üks äärmiselt kummaline koht - erosioonist tekkinud monumentaalne maastik küngaste ja orgudega. Selline asi tekkis 5 miljonit aastat tagasi kuivanud Furnace Creeki järvest Zabriskie Pointi kohale. Ei maksa unustada ka, et samanimeline Antonioni film tegi koha veel kuulsamaks. Kaardil on Wikipedia artiklid nii maastikust kui filmist.
Nüüd aga edasi Route 190-t pidi kuni Death Valley Junctionini, mis on tähelepanuväärne selle poolest, et asulas elab ca 20 inimest ja selle keskel laiutab Opera House. Ilmselt maailma väikseim oma ooperimajaga linn... ja lennujaam on seal ka, aga pole ühtki poodi ega bensiinijaama. Ooper keset tühjust.
Teekond Las Vegasest Furnace Greeki on üle 150 miili pikk, sõiduaega sinna kulub 3 tundi ja 50 minutit. Google Earthis kulus marsruudi läbivaatamisele peaaegu poole vähem –ligi poolteist tundi. Ja kütust kulus arvuti käimashoidmiseks ning serverikeskuse toitmiseks, kust serveeriti kaarte, pilte ja tekste. Autoga aga oli vaja veel tagasi ka saada...

Reisijutud.com - siin lugu koos kaardi ja piltidega.

Zabriskie Point Google Earthis.

Kommentaare ei ole: