22.6.08

Magellani Pilvede tekkimise lugu

magellanipilved Ulmehuvilised peavad nüüd pettuma, aga ainult natuke. Sest juttu tuleb ajakirjast. Natuke ulmet on seal ka. Ajakiri tehti ju Magellani Pilvedelt pärit Masingu mälestuseks :)

1992.-1993. aastal, kui me seda ajakirja tegime, olime kõik alles totaalselt algajad, praegu on veidi piinlikki kogu seda värki vaadata... piltide trükikojas sisseskännimisest ei teadnud midagi, Layout käis Mac-i Writeris, pildid kleepisime maketis ise õigesse auku ja koopiamasinasse. Kaanele sai roosad pilved samamoodi - roosa värvi "kilena" trükikotta. Aga soliidselt paks sai ja välimus tuli ka selline... akadeemiline. Kõik alustasid seal ajakirjanikukarjääri. Nüüd on üks ministeeriumis, üks reklaamifirmas, üks kuulus kirjanik, üks teletööl ja üks kuni kaks lihtsalt leheneegrid.

Levitamine käis nii, et laadisime Fiat 127 ahtra pagasniku ajakirju täis ja sõitsime nendega ise mööda raamatupoode. Viljandis ja Tartus käisime ka ise kohal. Poed võtsid maks 10 eksemplari müüki ja väikese reklaamitöö tulemusena kultuuriringkondades osteti need poest enam-vähem samal päeval ära. Aga miskipärast juurde ühtki ajakirja enam poed ei võtnud. Müüsime ise koolides veel. Mõni on veel järel ka. Võiks sendioksjoni korraldada :) Sest 2000-ne tiraazh sai vaatamata poodidele ikkagi otsa.

Ajakirja maketiga oli kah nalja - kuna toimetusest ühele see ei meeldinud sellisel kujul, läks ja võttis ta trükikojast maketi enne trükkiminekut tagasi. Saime trahvi peaaegu.

Sponsoriga tekkis ka arusaamatus - arvati, et toetus on stardikapitaliks, kuid tegelikult jõudsime selle rahaga pluss müügist saadud tulu napilt nulli. Nii oligi peale esimest numbrit raha ka otsas ja mindi laiali.

Keegi on nüüd ajakirja müüki andnud - võimalus omandada haruldus 30 krooni eest :)

Kommentaare ei ole: