14.6.08

Panoramiot kasutamas

w-panoramio1 Kunagi ammu, kui see geotagimise teenus alustas, ei viitsinud sellega pikalt tegeleda. Aga täna, vihmasel laupäeval kodus, kui sai kirjutatud Google Earthi info põhjal reisilugu Las Vegasest Surmaorgu sõitmisest, tuli tahtmine ka oma pildid sinna üles panna - mine tea, miks või kus võib kunagi kasuks tulla. Näiteks Virtual Touristisse üles pandud pildid on paar korda isegi kuhugi rahvusvahelisse meediasse jõudnud, tuues au ja kuulsust, kuid mitte sissetulekut. Aga noh las ta olla.

Panoramios siis saab oma pildid siduda geograafilise asukohaga ja vaadata teisi kohti Google Earthi kaardil ka, lülitades sisse pildikihi, et teada saada, kuidas need kohad maa pealt vaadates ka on. Sotsiaalne tarkvara ühesõnaga. Ja ikka leiab uskumatult huvitavaid kohti niimoodi.

Näiteks otsides Männikut leidsin Männiku uulitsa Toronto lähedalt, seal oli ka Pirita, Kose, Vambola ja Ümera avenüü ja muidugi ka Estonia puiestee. Väliseestlased?

Torontolahedal

Mis siis see Panoramio endale veel head annab?

  • Saab pildid asukoha järgi kaardile panna (jah, GPS-träki järgi saab veel täpsemalt, aga no ei viitsi ju...)
  • saab auhindu võita (eks see on muidugi üsna vähetõenäoline)
  • saab pildi panoraami sisse panna (nt see Eiffeli vaade)
  • saab oma pildi Google Earthi, kui veab (järgmine pildilisamine on 27. juunil)
  • otsida lahedaid kohti koos piltidega
  • teha oma veebile API, mis näitab lisatud fotosid sind huvitava piirkonna kohta
  • saada pildid kaardil kohe õigele kohale, kui nad on GPSiga fotokas geotagitud või hiljem GPS-träkist EXIF infosse koordinaadid lisatud.

Et siis sellised pildid seal nüüd... ei midagi uut, aga avastatud vana asi siis sai ära proovitud. Muide, olen varem saatnud mõnede valesti paigutatud piltide kohta nende õige asukoha soovitusi ka Panoramiole, aga siiamaani pole pildid oma asukohti õigeks muutnud...

Kommentaare ei ole: