30.9.08

Viimane tööpäev kodus

Täna on minu viimane tööpäev Arvutimaailmas. Ja ühtlasi viimane tööpäev kaheaastasest 100% kodustöötamise perioodist.

Juba homme tuleb lips ette siduda ja uude kohta kontorisse minna. Harjumatu lausa.

Kodustöötamise plussid:

  • teed, millal tahad
  • ei pea tööle sõitma, jääb päevas poolteist tundi aega
  • saad ise artikli allikatega kohtumas käia, mitte ei pea neid oma koosolekuruumis vastu võtma
  • viitsid rohkem väljas käia

Kodustöötamise miinused:

  • lapsed ei lase keskenduda
  • tööalast seltskonda pole
  • teed liiga palju tööd

 

w-Ulemiste280908-01

23.9.08

L-äri ehk mis kõik võib veel tulla e-äri järel

Meil on e-äri, juba teada-tuntud, siis on m-äri, kah tuntuks saamas, aga välja on veel mõeldud v-äri (based on voice recognition, ütlevad asjatundjad) ning l-äri.

Mis see l-äri siis on?

L tähendab asukohta - location.

L-äri tähendab asukohta arvestavat äri, põhiabimeheks raha kokkukühveldamisel on satelliitnavigatsioon. Valdavalt USA sõjaväele kuuluv GPS, kuid Euroopa Galileo projekt on ka peagi kommertskasutuseks valmis ning idanaabri maailmavallutuslik Glonass samuti tiirleb orbiidil. Vaja vaid äri ette rakendada.

Nagu ütleb Wikipedia, on lihtsaim l-äri näide mobiilis asukoha põhiselt näiteks lähima restorani leidmine. Aga eks neid l-äri võimalusi on tegelikult sama tohutult kõi kõigil teistel x-äridel. Näiteks Wherigo mängu saab edukalt rakendada tööstuses - see on asukohapõhiselt esilekutsutavad sündmused. Reisijututuba tegi l-äri virtuaalgiidiga (esimene Eesti Wherigo mäng): koostad programmi, mida turist läbib, vastavalt tema liikumisele ja läbitud objektidele kuvatakse reisijuht ja mõne vaatamisväärsuse juures, kui ollakse jõutud piisavalt lähedale, käivitatakse pildi-, video- ja tekstiprogrammid:

  • PDA-le: Wherigo-PDA-JussiCartridge.gwc
  • Coloradole: Wherigo-Garmin-JussiLakes.gwc

    Logistikas, transpordis ja põllumajanduses on l-äri rakendustel veel teha palju. Kasvõi Eesti disaineri disainitud robot-traktoritel, mis viimasedki maainimesed põllult peletab...

    w_stork_200908_09

  • 21.9.08

    Storkahoolikute kokkutulek

    Storkahoolikud on seltskond, kes sattusid Looduskalendri kurekaamerast sõltuvusse, jälgisid kurgede pere-elu igal vabal ajahetkel ning rääkisid sellest Hancocki foorumis.

    Nüüd oli neil järjekordne kokkutulek. Huvitav seltskond, must-toonekure paadunud fännid. Seekord võeti nad kaasa ka järgmise looduskaamera paigaldamise eeltööde juurde. Pildil uuritakse kaamerat, mis kurgede saabumisel, poegade kasvamisel ja nende lahkumise jäädvustamisel pesa kohal üleval oli.

    IMG_7821

    Veel pilte natukene siin.

    CERN häkiti ära

    Kui teadlased suurt pauku ei tee, krutivad häkkerid süsteemi nii, et vähemalt mingi väiksem pauk tekiks.

    Kreeka häkkerid häkkisid CERNi

    Kas sellest või oli seal veel midagi, aga igatahes otsustati kiirendi jälle üles soojendada, et saaks teda parandama minna. Üks kiirendi magnetitest sai lühisesse ja sulas maha. Suure pauguni seega jälle kaks kuud rohkem aega.

    CERNi kiirendi remondis

    12.9.08

    Paberajakirjanduse lõpu algus

    Ei läinudki palju aega, kui esimesed väljaanded hakkavad täielikult Internetti kolima. Nagu arvata võis, on nendeks esimesteks kuulutustelehed. Eesti suurim, Soov ongi nüüd peagi vaid elektroonne. Kuulutusteotsijatel pole enam võimalik seda paljuõhatud "paberi lõhna" ja käegakatsutavat ajalehte nautida.

    Järgmisena ennustatakse internetti kolimist teatmekirjandusele. Ajalehe (nüüd juba netilehe) Soov ajalooline teade oli järgmine:

    Koos puhkuste lõpu ja tööhooaja taassaabumisega vaatame ka meie järjest enam tulevikku. Kuna suurem osa kuulutamisest on juba liikunud internetiportaalidesse, siis suuname meiegi oma jõu ja energia 100% ostu- ja müügiportaali Soov.ee arendusse. Sellega seoses anname teada, et alates oktoobrist Soov ajalehe näol enam ei ilmu. Küll aga anname endast parima, et Soov.ee saaks teile kõige mõnusamaks ja kasulikumaks müügi- ja ostukanaliks. Loodame teid positiivselt üllatada juba sel sügisel.

    On sügis, (paber)lehtede langemise aeg...

    soov1

    11.9.08

    Arvutimaailm CERNi tunnelites

    Vastu tulles lugejate soovile :), kellel pole 2007. aasta oktoobri Arvutimaailma, lugu CERNist, et teaks, mida karta...

    w-cern1

    10.9.08

    Tea entsüklopeedia esitletud

    Täna esitleti Tea entsüklopeediat. Lugupeetud teadjamehed ja -naised olid kohal. Sai ka 1. numbri, mis oli õhem, kui ette kujutasin, aga sisu - jah, pole paha. Kuigi paberentsüklopeediat lugedes tekib juba selle väljatuleku esimesel päeval kahtlus, et juba on osa infot vananenud. Mitte ainult kiirestimuutuvad IT-teemad, vaid ka muu.

    Esimene number kandis märksõnu A-Alzeeria. Seal sees ka Abhaasia, mille info juba kõvasti muutunud. Aga mulle jäi silma hoopis peatükk Adzaaria - jälle üks poolseparatistlik Gruusia piirkond, mis entsüklopeedia andmetel oli vahepeal lausa oma sõjaväega ja sulges piirid Gruusiaga. Grusiinidel on ikka alles palju tükke, mis kõik eri suundades tahavad laiali purjetada.

    Entsüklopeedia trükk on väga kvaliteetne, paber raske (andis seljas koju tassida). Raamatuselg on riidest, kaaned nahast. Suur rõhk on geograafial ja riikide turvustusel, maade ja mandrite tutvustusi on lehekülgede kaupa. Tehnika märksõnad on ikka liigagi lakoonilised sellega võrreldes.

    e-entsüklopeediat ei näinud sellel palaval esitlusel selgade tagant, aga välja peaks ta nägema selline. Sisse saab logida ID-kaardiga ning tellijatele saadetud parooliga. Kui kõik 22 köidet ilmunud, saab ka DVD kätte.

    w-tea1

    Elisa m-internet ikka jamabki tõsiselt

    Blogides on Elisa m-interneti teemal vaikselt ennegi halatud ilma suurema tähelepanuta. Nüüd on tänu Henrikule ka teema blogtrees esikohale tõusnud, ehk lõpuks suurem kisa jõuab ka kuhugi. Seni pole jõudnud.

    Ise ka olen kurtnud ja isegi telefoni Soome parandusse saatnud. Aga viga oli ikka võrgus. Alguses koguni selline viga, et 3G võrgus kukkus telefon levist välja, kuigi ekraanil näitas korralikku levi. See viga kadus ühel hetkel ära. Siis selgus (suvel just), et linnast välja sõites oled ka m-interneti levialast välja sõitnud. Kui 3G pealt langeb EDGE või GPRSi peale, siis jääb ja jääb ja jääbki ühendama. Juunis sõitsin bussiga Tallinnast tartusse ja tagasi ja ühenduse sai Tallinna 3G serval ja Tartus kesklinnas, kogu ülejäänud aja muudkui ühendas.

    Alates septembrist arvestatakse m-interneti päevapilet ka Elisa miinimumtasust välja, maksad eraldi. Seega rohkem. (Muidu ehk lähekski sellest võrgust ära, aga kinni hoiab nende hea ADSL-ühendus)

    Äkki selle pärast, et Elisa m-internet sakib, ehitabki Bravocom omale eraldi andmesidevõrku?

    Teekond Tbilisist Tskhinvalisse

    Sai jälle tuuril käidud. Virtuaaltuuril. Wikipedia lood ja Panoramio pildid.

    Kütust eriti ei kulunud. Vaata maps.google.com.

    w-tbilisi-GE

    Eelmine kord olime Surmaorus.

    9.9.08

    CERN paneb homme oma masinavärgi käima

    Maailma suurim seadeldis - Large Hadron Collider ehk LHC pannakse homme käima. See on hiiglaslik osakeste kiirendi Genfi külje all Prantsusmaa ja Sveitsi piiri all.

    Käisin seal täpselt aasta tagasi:

    Detektoritest saadetakse info tohutusse arvutuskeskusesse, sest 150 miljoni anduri andmed tuleb hetkeliselt jäädvustada. Sellist kogust infot ei pea ükski andmesalvestuskeskus kinni, seepärast lendavad infomassiivid edasi maailma juhtivatesse teadusasutustesse, kus need salvestatakse ja lõpuks visatakse 99% infost lihtsalt minema.

    Ja selle eest tahame me Nobelit, kommenteeris teadlane lõunalauas.

    LHC stardib homme - uudis ÄP-s.

    Mis on halvim, mis võib juhtuda? - uudis ÄP-s ütleb, et halvimate asjade seas on seadme muutumine vanarauaks (meeletu hunnik pappi vastu taevast lennanud), samas ka see, et ..."Tulevikust ilmuvad ajarändurid ja ütlevad tere".

    Nii et tere siis.

    Pildid 2007. aasta CERNist

    w-cern450

    7.9.08

    Eravalduste Eesti

    Ei ole see olukord tegelikult nii hull, kui kartsime - 1996. aastal, kui avati Eesti esimene euromatkarada Keila-Joalt Klooga-Randa, oli eraomanike soov omandit kaitsta tunduvalt karmim ja mingitele euromatkarajal matkajatele lasti koerad kallale või vehiti niisama. Nüüd on kogu eurorada endiselt läbitav ja seda palistavad kahest äärest eravalduste sildid. Rajalt kõrvale kalduda ei tohi. Samm vasakule, samm paremale - eravaldus. Aga ei olnud seekord enam ühtki tigedat põrnitsejat nagu 12 aastat tagasi. Harjutud eurohulludega, kes tahavad matkata.

    Ainult üks küsimus tekkis neid kleebis-silte nähes: eravaldus, eramaa, ära roni - kas sõbralikumalt ei saaks? Pange kasvõi talu- või kohanimi sildile, et Pauna talu, all väikses kirjas, et läbimiseks küsi luba peremehelt GSM 51 23456 ja kohe hoopis parem tunne matkajal. Pealegi - anonüümne eramaa silt kergitab küll maaomaniku omanikutunnet, kuid keegi ei tea, et just tema on maaomanik ja mis maa see siin võsas üldse on - ei teki mingit lugupidamist, pigem trots. Korralikumad matkajad hoiab keelumärk eemal, nahaalsemad pigem lähevad piiluma. Kui ikka oleks talunimi, peremehe kontakt vms, siis selge - see peremees on siin boss, käitume siin nagu tema juures külas.

    Või ei ole nii? Või tullakse talunime peale rohkem õuele kakerdama?

    Eramaa-Eesti Keila-Joalt Lohusallu näeb aga välja selline (tegime 20-km tiiru Laulasmaa Spani ja sealt sisemaad pidi tagasi Keila-Joa poe ette):

    Veel kallasrajamatkaja peletajaid. 

    Inimene, ära tule.

    Ümberringi mets ja üksik liitumiskilp. Seenelised lastakse siin maha.

    Seda lihtsalt pidi pildistama. Metsas.

    Vaata ka muid euromatkaraja pilte. 

    Muide, Keila jõe veetase on ülikõrge. Miks keegi joast allpool ei rafti? Tundus nagu väga äkiline ja kiire kärestik olema. Liiga palju jõkke langenud puid? Pirital juba raftivad küll.

    Raftitav Keila jõgi? Veetase on ikka tasemel.

    5.9.08

    Äri hiinlastega

    Google indekseerib ikka kiirelt. Alles sai Reisijututoa uus veebi üles (ja sealhulgas ka meie e-raamat GPSidest), kui juba on n.ö saba ukse taga - investoritest ja töösturitest :)

    Tegelikult ei juhtunud aga muud midagi, kui Hiinast Zhenzenist kirjutas üks tehaseomanik. Et nägi veebis GPSidest lehekülge (mis siis, et eesti keeles) ja tahaks nüüd äri teha. Nemad toodavad imepisikesi GPS-träkkimise seadmeid. Pistad taskusse, kestavad 48 tundi ja saab üle GPRSi ligi. Saadavad asukohta ka üle GPRS-i. Otsivad müüjat Euroopa Liidus või noh, vähemalt Eestis.

    On see jälle mingi skämm või spämm? Või hoopis mittetulundusühingu läbilöök suurde ärisse? :)

    w-raamatGPS

    4.9.08

    Saabus pressiteade

    Edastan vaid pealkirjad:

    • Elage läbi kogemus!
    • ülim saavutus ühenduste osas
    • Tunnetage rütmi *** toodete kaudu
    • Elage see kogemus läbi!
    • Uus väljanägemine, uus tunnetus

    Arvake ära, mis toodetega on tegu? Äraarvajale tagame "...signaali maksimaalse tugevuse ja seda mitte ainult lühikeste juhtmete, vaid ka pikkade, kuni 20-meetriste juhtmete puhul."

    1.9.08

    Ratturid linnast minema

    Siin on põhjus, miks ma enam rattaga linnas ei sõida. Möödunud suvel sain kaks korda kõnniteel sõitmise eest hoiatada, parem käin jala. Või nagu ütleb Villu Vane:

    «Kui keegi tunneb, et reeglid käivad talle üle jõu, ei tohiks ta liikluses osaleda.»

    Nii tulebki kesklinnast rattad eemal hoida, sest nendega pole võimalik turvaliselt seal sõita eeskirjade kohaselt.

    w_jagala_130708_19

    Gustavi info

    Siit leiab linke orkaan Gustavi kohta ja olukorrast orkaani teele jäävates linnades.

    Evakueeritud 2 miljonit, orkaan on vaibumas 3. astmele.

    w-gustav