23.9.08

L-äri ehk mis kõik võib veel tulla e-äri järel

Meil on e-äri, juba teada-tuntud, siis on m-äri, kah tuntuks saamas, aga välja on veel mõeldud v-äri (based on voice recognition, ütlevad asjatundjad) ning l-äri.

Mis see l-äri siis on?

L tähendab asukohta - location.

L-äri tähendab asukohta arvestavat äri, põhiabimeheks raha kokkukühveldamisel on satelliitnavigatsioon. Valdavalt USA sõjaväele kuuluv GPS, kuid Euroopa Galileo projekt on ka peagi kommertskasutuseks valmis ning idanaabri maailmavallutuslik Glonass samuti tiirleb orbiidil. Vaja vaid äri ette rakendada.

Nagu ütleb Wikipedia, on lihtsaim l-äri näide mobiilis asukoha põhiselt näiteks lähima restorani leidmine. Aga eks neid l-äri võimalusi on tegelikult sama tohutult kõi kõigil teistel x-äridel. Näiteks Wherigo mängu saab edukalt rakendada tööstuses - see on asukohapõhiselt esilekutsutavad sündmused. Reisijututuba tegi l-äri virtuaalgiidiga (esimene Eesti Wherigo mäng): koostad programmi, mida turist läbib, vastavalt tema liikumisele ja läbitud objektidele kuvatakse reisijuht ja mõne vaatamisväärsuse juures, kui ollakse jõutud piisavalt lähedale, käivitatakse pildi-, video- ja tekstiprogrammid:

  • PDA-le: Wherigo-PDA-JussiCartridge.gwc
  • Coloradole: Wherigo-Garmin-JussiLakes.gwc

    Logistikas, transpordis ja põllumajanduses on l-äri rakendustel veel teha palju. Kasvõi Eesti disaineri disainitud robot-traktoritel, mis viimasedki maainimesed põllult peletab...

    w_stork_200908_09

  • Kommentaare ei ole: