30.4.08

Rämps paistab juba kosmosesse

Jälgime, mis toimub nüüd ja hiljem prügihunnikute läheduses. Sest ajukääbik ju ei maga. Vastupidi - ta on muutunud aktiivseks ja käbedaks, enda meelest kavalaks ka. Kuid lisaks visiitkaartidele prügis on võimalik ka viimastel päevadel prügiga metsa alla ruttaja muud moodi tuvastada, kui ta oma jälgi otseselt prügikoti sisse ei jäta. Võimalus on kiirelt kuulsaks saada.

Rämpsukoormad paistavad juba kosmosessegi:

w-2008-ATU 

Keskel on eristatavad selgelt kolm kosmosesse paistvat hunnikut.

w-2008-KHD

Võimalik, et ka vasakpoolne on karjääriprügi, aga õige hunnik on metsaveerel pildi keskel.

w-2008-ZR6

Tööstusmaastik Ülemiste kandis. Sinna on ka hea sokutada, arvavad mõned.

29.4.08

Käes on prügikollivaatluse aeg

Rändekaardi järgi on praegu aktiviseerunud ka prügikollid, kes sodi metsa alla veavad. Eriti aktiivsed on nad enne 3. maid, kui algab suurpuhastus. On ikka lollid, koristavad kõik tasuta ära, mõtlevad prügikollid ja veavad sodi aina suurema hooga. Ja juba ammu on vedanud, isegi kui lapsed teeääri koristasid.

Nüüd on aeg piksilmad, teleobjektiivid ja veebikaamerad üles seada. Kotka- ja toonekurekaamera kõrval saab näha prügikollide dramaatilist pere-elu ja nende asjademaailma ehk siis millist sodi nad on kokku korjanud ja mida soovivad põõsa alla sokutada.

Vaatluspunktid on igatahes valmis, loodetavasti on varsti ka põnevat materjali. Küsimus lugejale: kuhu peaks helistama ja mida tegema, kui näed sodi poetavat prügikolli?

29. aprillil nägi prügikollide tegevusväli Valge tn 4d välja selline:

w-valge4d

Siia hakkas koormate viisi sodi tulema juba peale maa tahenemist, paneel juurdepääsutee eest on juba ammu ära lükatud. prügikollide partim vaatlusaeg on varahommikul enne 7 ja hilisõhtuti, kuid hommikul siiski rohkem. Nii räägivad kohalikud vaatlejad. Eks näis, milline on pilt mõne nädala pärast ja kuidas see muutuma hakkab.

1051 "Leiukoht" kaardil.

28.4.08

Esimene suvekuulutaja

Telemaja ees koristaja juba niitis muru, nii et kollased võililleõied lendasid Gonsiorisse autode vahele. Jälgi looduskalendrit.

Pakril oli ka mätas juba soe.

Foto NAGI's: w-hannapakril1 Foto NAGI's: w-hannapakril2
Foto NAGI's: w-pakri3 Foto NAGI's: w-pakri4

26.4.08

Kuidas teha panoraami ja vaadata seda veebis

Otsisin Looduskalender.ee jaoks panoraamisofti ja tasuta asjadest hakkas sobima see.

Kopeerid paar faili serverisse, määrad HTML-koodis näitamise parameetrid ja valmis.

Pildil KUMU ehitus, täispanoraami ma arhiivist ei leidnud...

Nukrus börsil

Nii näeb välja nukrus Tallinna börsil. Et teaksite.

borss

24.4.08

Navigaatorite jutulaadal

Eile proovisime nelja erinevat navigaatorit. Lisaks veel GPS piiksus ka tagaistmel õiget teekonda. Mees- ja naishääled, inglise ja eesti keeles, kes juhendas paremale, kes vasakule, kes tüdines ära ja oli pahaendeliselt vait. Üks navigaator solvus ja lõpetas juhendamise.

Video siin.

Kahjuks hääl ei jäänud peale... vaata sedasama ka siit.

Rehvid.su

Ootamatu klienditeenindus rehvivahetuse töökojas: "Tule sõida edasi, mida sa krt muned, (jobu)."

Muidu on olnud igati viisakas teenindus seni, vahetust oodates pakuti tasuta kohvi ja traadita internetti. Sai veel netist aega broneerida ka, ei pidanud telefoni otsas rippuma. Aga eks tööjõuprobleemid ja praegu on pingeline aeg vahetajatel jne ja krt ära siis veni garaazhisõidul eksole.

500 kr vahetuse eest väikese sõimuga. Pole vaadanud, mis olukord mujal töökodades on. Peaks sügisel uue koha vaatama. Kas nagu .su ajal, kui lukksepa ja müüjatega pidi lipitsema, sest vaid tutvuste eest sai asju, või saab rehvid vahetatud ilma, et peaks laskma endale näidata, et rehvidest ja autodest sa, jobu, ei tea midagi.

Nagu kaks tilka

arigato lucent
Inspiratsiooni uute logode tegemiseks...

21.4.08

E.O.Map ja Regio - kumb on parem?

Kord on üks peal, teine all, kord jälle teine peal ja üks all, võib kokku võtta selle GPS-kaartide kahevõitluse.

E.O.Mapil on maal rohkem jalgsiradu peal, Regio navigeerib aga paremini. Seega - autos ja linnas pista Regio sisse ja ta juhatab majanumbri täpsusega kohale, maal ja metsas pane E.O.MAP oma gepsu ja näeb jalgradasid ka. Tänava tasemel teekonnajuhendamine on E.O.MAPil veel lahjavõitu.

Regio võiks aga osa väiksemaid teeotsi oma kaardile juurde lisada. Samas on Regiol hoovisisesed autoteed jämedama joonega, mis tähendab, et saab autoga kasutada, E.O.MAP näitab neid tihti samamoodi peene joonega, nii et ei tea, kas saab autoga kasutada või on hoopis jalgrada.

Mõlemad arvestavad teekonna ümber, kui õigest teest kõrvale kaldud ja häälitsevad piiksuga, kui jõuab kätte pööramise aeg.

Pilte ka: vasakul E.O.MAP, paremal Regio.

kadriorg-eomap kadriorg-regio

Kadrioru pargis näib Regio mõnes kohas põhjalikum, kohati mitte.

karjaar-eomap karjaar-regio

E.O.MAPil on mõni jalgrada rohkem, kuid metsa-alasid vähem märgitud. Veekogu kaldad on E.O.Mapil täpsemad.

kesklinn-eomap kesklinn-regio

Mõni koht on E.O.Mapil täpsem, mõni jälle Regiol, nii et mine võta kinni, kumb see parem on...

Välitööd aga jätkuvad, eriti maapiirkondades.

17.4.08

Mis on pildil?

Kes arvab ära, mis on pildil ja kus? Auhinnaks mälupulk :)

Vastus ilmub peagi Reisijutud.com lehele.

w-kjt

Jalad jagavad

Mõnikord peavad jalad jagama (või silmad), kui GPS soovitab väikese jalutuskäigu teha. Kaardisoovitus Susi hotelli kõrval Susi hotelli ette jõudmiseks.

w-Susi

15.4.08

Äratas tähelepanu

Veebileht on äratanud tähelepanu must-toonekurepaari eluga ja Nädala tegija: Looduskalender.ee ja Kaamera noorpaari magamistoas. Gennadi on kõva PR-tööd teinud. Seda on näha ka looduskalender.ee külastus-statistikast: pidevalt on päeval korraga sees ükskõik mis ajal ligi 300-400 külalist (praegu kell 1 öösel küll ainult 50 vaatajat), pühapäevase "Aktuaalse Kaamera" uudise järel oli samal hetkel sees 780 külalist. Muud hullu polnud, kui Drupali Cache tuli agressiivsemaks kruttida, et leheküljed kiiremini laeks.

Kui ei näe korralikult, siis võib proovida seda lehekülge.

Kui ikka ei näe, tuleb omale arvutisse laadida VLC Player (kehtib eriti Linuxikasutajate kohta).

ETV24 avaldas "idüllilise toonekureperekonna" pildina küll selle, kus kujutatud sissetungijat losutamas ja Donnat konutamas, laialipillutud munad pesaserval, aga mis siis :)

 Norijapesas_07-25_14-04_preview

14.4.08

Kolmas raamat

Eile Looduse Aasta Foto 2008 linnahalli-üritusel tutvustati LAF aastaraamatut. Minu n.ö kolmas, ehkki ega seal pildiraamatus ju eriti kirjutada midagi pole :) Pildipanus oli ühe 2006. aasta konkursi pildi näol. Otsige raamatut, nagu ikka, hästivarustatud raamatupoodidest (ärge RIMIst ostke, seal pannakse kassas hinnasildile mõned lisakroonid mõnikord otsa).

Linnahall sadas sajaga läbi - majoneesiämbrid olid kohviku ees põrandale laotud. Huvitav, et katus veel sisse pole kukkunud.

Nii oli teel linnahalli - ta ruudib siiski:

ruudib1

12.4.08

Mitmekordne lotovõitja

Merlis kirjutas, kuidas Eestiloto.ee vahepeal kalas ja maas oli. Ma ei teadnudki - polnud nädalaid seal käinud. Et kui miskit võidab, ju siis saadavad SMSi ja e-maili või midagi. Kunagi isegi üks e-mail saadeti ka. Nüüd oli vaikus ja täna sinna sisse vaadates - tervelt kolm lotovõitu :P

Nii et sammud poe poole varsti. Jäätist või midagi, auto või maja (lasteosakonnast).

w-loto123

Toonekurgedel on majanduskasvu pidurdumisest savi

Siin siis eksperimentaalne Silverlightiga otsestriim toonekurekaamerast, esimesed teated ütlevad, et näitab:

Kurekaamera, otse.

Eile selgus, et Drupal + FCK Editor ehk Wordile sarnanev tekstisisestusaken on tavaksautajatele üsna kerge kasutada, Looduskalendri venekeelset osa asuti sellega juba ise sisestama.

Igasuguste riiklike toetuste juures on majandusaksvu pidurdumine ja säästueelarve juba tunda andmas. Kust mujalt siis ikka ministeeriumid kõige kergemini kokku hoiavad kui väljajagatavatelt rahadelt. Palku tuleb ju maksta vastavalt lepingutele sama kõrgeid edasi. Toonekurgedel ja sigadel on sellest aga ükskõik.

Inimesel aga pole ükskõik, kui näiteks üks juhtiv pank otsustab lõpetada võtmekliendisoodustused põhjendusega, et need on nii kaua olnud ja ei vasta ikka päriselt klientide ootustele. Et siis pangasisesed tasuta ülekanded ei vasta hästi klientide ootustele - lõpetame ära ja hakkame teenustasusid küsima, siis tunneb end nagu väärikama võtmekliendina, kuna jaksab ka teenustasusid maksta? Igatahes tegi väga targalt SEB, kes oma passiivsed kliendid kohe läbi helistas ja pakkus tasuta üle-Eestilisi ülekandeid oma uues start-paketis. Lubasin liituda niipea, kui selgub, mis Hansapank oma võtmeklientidega edasi peale hakkab või ei hakka. Elionist ja EMTst sai lahkuda eelmine aasta - ja ei kahetse üldse, hunnik raha on suurettevõtete taskutesse jäänud voolamata selle aasta jooksul ja teenus on paremaks isegi läinud.

Keegi just küsis, et mis mõte on nendel Skype´i tasulistel teenustel, et kas keegi üldse kunagi on ostnud seda Skype krediiti. Mina näiteks olen. Mitte helistamiseks - helistanud olen vist üks kord välismaal Skype´iga WiFi võrgust mobiililt, hoopis mugavam on SMSide saatmine ja odavam ka. Kuna telefon sünkroniseerib kontaktid Outlookiga ja Skype ka, siis on kõik kontaktid alati olemas. Sõnumi saatmine maksab 0,078 EUR ehk ca 1,25 EEKi. Ja arvutilt sisse klõbistada on ka lihtne. õ=ö, muidu tehakse ühest SMSist mitu...

w-pesakaameraotse

Technorati – sildid:

11.4.08

Kuidas vabandada võimaliku pildinäppamise pärast

Naissaare veebis on huvitav vabandus: jah, näppasime, vabandame. Et ehk on see kergendav asjaolu süüdimõistmisel :) Vähemalt näpati viisakalt ja tunnistatakse puhtsüdamlikult üles:

Sellel kodulehel on kasutatud teistelt kodulehtedelt omavoliliselt võetud pilte ja tekste. Vabandame!

Teine teema:

E.O.MAP nüüd ruudib ka. Pole ise veel GPSi levialasse jõudnud, aga ekraanipiltidel on näha nende ruutivalt mälukaardilt hulka jalg- ja metsaradasid:

w-eomap1

w-eomap2  w-eomap3

Kolmas teema:

Looduskalender.ee Drupal 6.2 peal jookseb seni korralikult vaatamata hooajalistele suurtele võrgukoormustele (kui Terevisioon näitab toonekurgesid või Delfi või EPL kirjutab). Täna saabus turvauuendus, mis sundis varukoopiat tegema, igaks juhuks, kuna v6.2 kirjutas üle Drupali tuuma ja hulga mooduleid. Alla viie minuti ärevust ja ta töötas jälle.

Kui keegi teab soovitada, kuidas hästi näidata pesakaamera MMS: striimi (ASF), siis heameelega küsiks nõu :)

Praegu on üks lahendus (Windowsile ja MacOSile) Silverlightiga, aga kui ASFi peale pahandasid MACi omanikud, siis Silverlightiga jäävad pimedusse kobama Linuxifännid... kas on üldse kõiki rahuldavat lahendust? Flash Player nagu oleks, aga see ei ketra Microsofti ASF striiminguformaati, igaüks tahab oma...

7.4.08

Portaal paari nädalaga

Tuli kiiresti Gennadi tellimisel portaal valmis teha - www.looduskalender.ee CMSiga ehk sisuhaldusega. Sinna viimaste nädalate unetud ööd läksidki. Tagasiside on oodatud - eriti, kui keegi tahaks kujundusega natuke vaeva näha ja soovitada, sest praegu on välimus suhteliselt minimalistlik ja endist veebi võimalikult jäljendav. Ja ma pole ka mingi veebidisainer, sellepärast ei hakanud väga eksperimenteerima.

Drupal on HTMLi mudimata tekstide ja piltide veebi panemiseks väga hea - pealegi saab ta kiirelt püsti, lihtne hallata ja tohutult lisamooduleid. Praegu on väljas Drupal 6.1.

Reisijutud.com muide on ka Drupali peal. Aga versiooniks on 3.7 ehk siis üle-üle-üle-jne-eelmise põlvkonna Drupal. Vahepeal on pööraselt edasi arenetud.

Näiteks pole enam vaja FTP-s ega koodis suurt surkida ja andmebaasi seadistada. Drupal teeb enamuse ise ära, klick'n'play. On muidugi kalasid ka. Näiteks algab üks moodulitega jant. Eriti, kui need end uuendada tahavad. paar tükki uuenesid vigaseks beetaks, õnneks paari päevaga parandati ära.

FCK graafiline editor kulub ka ära ja on üks põhilisi lisa-asju, mis Drupalile külge tuleb mätsida, sest ilma graafilise tekstieditorita tuleks endiselt HTMLis tekste sisse lüüa. FCK on natuke kapriisne ja selle ülespanek keeruline, aga asja saab. FCK näeb välja nagu Wordi aken:

w-FCK Teine ülihea asi on multikeelse veebi tugi. Varem oli sellega igavene nikerdamine, nüüd teeb i18n moodul asja ära.

Väikene PHP oskus kulub ka alati ära, näiteks veebis paremal olev teadete moodul sai lihtsa skriptiga valmis (et korjaks värskemad artiklid õigest keelest ühte jorusse kokku). See skript on Drupali veebis ka üleval.

Kujundus taheti säilitada võimalikult samasugune nagu vanas veebis, ilma CSS failita on aga see küll selline silma järgi mängimine, aga midagi sarnast justnagu tuli, nagu sooviti.

w-donnaTV